Jotta upeista, käsityönä tehdyistä käsineistäsi on sinulle iloa mahdollisimman pitkään, niitä kannattaa hoitaa hellästi.

Yleisohjeita käsineiden huoltoon ja käyttöön

Tärkein ohje käsineiden käyttöön on nahan venytys. Jokaisen käytön jälkeen käsineitä on hyvä venyttää hieman pituussuuntaan, jolloin niiden alkuperäinen sormien pituus sekä muoto palautuvat. Jos käsineitä ei venytä pituussuunnassa säännöllisesti, jää sormiin syviä uurteita ja ryppyjä, ja ajan kanssa käsineiden sormet lyhenevat jopa puoli senttimetriä.

Väliaikaisessa säilytyksessä päivän menojen aikana, käsineet kannattaa taittaa siististi kaksinkerroin taskussa tai laukussa – ryttäämisestä ne eivät pidä.

Kotona ja pidemmässä säilytyksessä käsineet kannattaa säilyttää sileänä ja ilmavasti.

Vältäthän käsineiden kastumista! Hyvin kirkkaat ja voimakkaat värit voivat kastuessaan päästää hiukan väriä. Jos käsineesi kuitenkin kastuvat, anna niiden kuivua itsekseen huoneenlämmössä mielellään pyyhkeen päällä. Kastumisesta aiheutuneet pienet jäljet saa häivytettyä venyttämällä nahkaa kevyesti niiden kohdalta ja ympäriltä eri suuntiin.

Nappanahan kiiltoa voidaan lisätä hieromalla käsineitä pehmeällä kankaalla ja käyttämällä hiukan talkkia.

Mokkanahan nukkaa voidaan kohentaa pehmeällä harjalla tai vaahtomuovin palasella. Mokkanahkaisista käsineistä saattaa uutena irrota hieman ns. mokkapölyä, joka voidaan poistaa kevyellä harjauksella.

Nahkakäsineiden hoito ja pesu

Vaikka käsineet eivät satunnaisesta kastumisesta pidäkään, ne on kuitenkin mahdollista pestä käsin. Konepesu on liian rankka toimenpide. 

Kuinka usein käsineet kannattaa huoltaa? Tähän ei ole yhtä vastausta. Jos käytössäsi on useammat käsineet, saattavat käsineet kaivata perusteellista hoitoa ja pesua hyvin harvoin. Hyvin aktiivisessa käytössä olevat käsineet taas saattaa olla hyvä huoltaa esimerkiksi käyttökauden päätteeksi.

Katso TÄSTÄ nahkakäsineiden huolto-ohjevideo. Video ja hoito-ohjeet on päivitetty yhteistyössä suomalaisen vaatehuollon pioneerin Arkivé Atelierin kanssa. Alla nahkahanskojen pesuohjeet kirjallisena.

Tarvitset seuraavat välineet:

  • Nahkasaippua. Käytä hyvin mietoa ja runsasrasvaista pesuainetta (esim. valikoimamme nahkasaippuaa tai Marseille-saippuaa). Pesuaineen rasvaisuus suojelee nahan kimmoisuutta ja pehmeyttä.
  • Kaksi pesusienen palaa. Toinen saippualle ja toinen hoitogeelille. Saippualle hyvä sieni on esimerkiksi luonnonsieni. Hoitogeelille parhaiten sopii tiheämpi mutta pehmeä vaahtomuovin pala.
  • Pieni astia vedelle.
  • Hellävarainen nahanhoitoaine. Suosittelemme Famaco Nahanhoitogeeliä. Hienoimmista nahoista valmistetut käsineet eivät pidä silikonia sisältävistä suojasuihkeista -tai voiteista.
  • Nahkaharja

Nahkakäsineiden pesuohjeet:

  1. Pue pestävä käsine käteesi. Älä upota käsineitä veteen, sillä luonnonkuituiset vuorimateriaalit saattavat kutistua, mikäli veden lämpötila on vahingossa liian korkea. Huomioithan myös, että turkisvuorisia tai muuten turkissomisteisia käsineitä ei voi pestä vedellä.
  2. Pyyhi nahkaharjalla käsineistä irtoava lika ja pöly ensin pois.
  3. Kastele pesusieni ja purista ylimääräinen vesi pois.
  4. Vaahdota saippuaa hieromalla saippuaa pesusienellä.
  5. Hellävaraisin pyörittelevin liikkein käy läpi koko käsine yksi osio kerrallaan. Aina kun olet saippuoinut yhden osan, voit pyyhkiä sen puhtaaksi sienen puhtaalla puolella.
  6. Anna käsineen kuivua huoneenlämmössä 15-30 minuuttia. Käsineet eivät pidä kuumasta eli ethän laita niitä patterille tai muun lämmön lähteen luo. Kun käsineet ovat vielä hieman kosteat, pue ne varovasti käteesi, jotta niiden alkuperäinen muoto palautuu.
  7. Toista käsittely toiselle käsineelle.
  8. Sitten on hoitogeelin levityksen aika. Pue hoidettava käsine käteesi. Käytä puhdasta sientä tuotteen levitykseen. Hoitogeeliä tarvitsee yllättävän pienen määrän. Levitä siis tuotetta maltilla osio kerrallaan. Tarvittaessa voit lisätä hoitogeeliä uudestaan kohtiin, jotka tuntuvat sitä kaipaavan.
  9. Anna käsineen jälleen kuivahtaa ja imeä hoitogeelin hoitavat vaikutukset. 15-30 minuuttia.
  10. Pue käsine jälleen käteesi ja harjaa nahkaharjalla käsine kauttaaltaan. Harjaus tuo esiin nahasta kiillon ja estää sen, ettei nahka jää tahmaiseksi.

Käsineiden vuorinvaihtopalvelu

Nahka kestää kulutusta paremmin kuin vuori, joten yleensä vuori on ensimmäiseksi rikkoutuva osa käsineistä. Monet kysyvätkin meiltä, kannattaako käsineiden vuoria vaihtaa. Jos käsineiden nahka on ehjää, ja halua käsineiden käyttöön löytyy, saa vuorinvaihdon avulla omiin käsiin jo hyvin muotoutuneille käsineille mukavasti lisäaikaa. Käsineet ovat myös huomattavasti mukavammat ja lämpimämmät, kun sormet eivät hakeudu rikkoutuneen vuorin reikiin. Vanhat mutta ehjät nahkakäsineet kannattaa siis huoltaa ja lopulta siirtää siististä kaupunkikäytöstä toisenlaiseen käyttötarkoitukseen, kuten autoon huolto-, tankkaus ja lumenputsauskäsineiksi tai koiranulkoilutukseen.

Vuorinvaihto- ja korjauspalvelu on käytössä vain Sauso-käsineille eli muiden valmistajien käsineitä emme korjaa. Vuorinvaihtopalvelun voi hyödyntää kivijalkaliikkeessämme tai verkkokaupan ja postin kautta.