Aitoa käsityötä

Laatukäsineiden valmistus on alusta loppuun käsityötä, jossa koneet ovat vain avustavassa roolissa.

Leikkurin vastuulla on käsineiden istuvuus. Hän työstää nahat vuosisatoja vanhalla pöytäleikkausmenetelmällä, käyttäen samanlaisia työvälineitä kuin Sauson tehtaalla oli käytössä jo perustamisvuonna 1929. Leikkurin tavoitteena on hyödyntää nahat mahdollisimman tarkoin, jotta kallista materiaalia ei mene hukkaan, ja samalla huomioida kunkin yksittäisen nahan luonnollinen venyvyys, jotta käsineet istuvat kädessä mahdollisimman hyvin.

Pöytäleikkauksessa nahoista venytetään ylimääräinen väljyys pois ennen käsineiden leikkaamista, mutta niihin jätetään kuitenkin istuvuuden takaava mukautumisvara. Tällä varmistetaan, että käsineet eivät pitkässäkään käytössä venähdä, vaan ne säilyttävät erinomaisen istuvuutensa.

Pöytäleikkausmenetelmä vaatii huolellisuutta ja myös käsivoimia, ja se on hyvin hidasta - leikkausvauhti on vain keskimäärin kolme paria tunnissa.

(Kuvassa on leikkuri Oiva työssään Sauson tehtaalla vuonna 1932.)

Toinen erityisen kriittinen kohta käsinevalmistuksessa on niiden kokoonompelu. Pienikin poikkeama ompelujäljessä vaikuttaa heti käsineen kokoon ja sen istuvuuteen, joten ompelijoiden työ on todella millintarkkaa. Sauson käsineissä yleisimmin käytetty sauma-tyyppi step on erityisen haastava, sillä sitä ommellessa alempi nahka kulkee täysin piilossa – ompelijalla täytyy olla silmät sormenpäissäänkin.

Nahkakäsineet viimeistellään usein vuorilla, joka on itse asiassa käsine käsineessä. Aidoista luonnonmateriaaleista valmistetut vuorit kiinnitetään nahkakäsineisiin ompelemalla sormenpäistä ja ranteesta. Tämä mahdollistaa sen, että vuorien rikkoutuessa ne on mahdollista vaihtaa kokonaan uusiin, ja näin pidentää käsineiden käyttöikää huomattavasti.

Käsinemallista ja käytetyistä materiaaleista riippuen ranteen kanttaus tehdään joko käsin tai koneella ommellen. Kanttauksen yhteydessä käsineisiin kiinnitetään myös materiaali- ja hoito-ohje- sekä kokomerkinnän kertovat etiketit. Ihan viimeiseksi käsineet silitetään kevyesti. (Kuvassa silittäjä Mirja vuonna 1932 Sauson Järvenpään tehtaalla.)

Nykyään käsinevalmistuksen osaajia on maailmassa enää vähän. 80-luvun lopulle tultaessa Järvenpään tehtaan viimeiset osaajat eläköityivät, eikä jatkajia enää Suomessa ollut. Siispä 90-luvun alusta lähtien Sauson käsineet on valmistettu kauniissa Pecsin kaupungissa, Unkarissa, jota pidetäänkin maailman laatukäsinevalmistuksen keskuksena. 

Kaikki Sauson käsineet suunnitellaan Helsingissä, jossa sijaitsee myös oma kivijalkaliikkeemme. Saamme siten arvokasta tietoa siitä, minkälaisia käsineitä asiakkaat tarvitsevat. Tämän ansiosta meillä onkin Suomen laajin käsinevalikoima, josta löytyy jokaiselle sopivat käsineet.